Panorámás nyitott erkély macskabiztos szúnyoghálózása

Mindig nagy örömmel tölt el, ha egy cica gazdi – legyen az norvég erdei, vagy más fajta tulajdonosa -, megkeres minket, hogy szeretné, ha bundás házikedvence nemcsak a lakásban, vagy házban, hanem biztonságos keretek között, de a szabad levegőn is szabadon tölthetné az idejét.

Így volt ez legutóbb Minnie, Lorena és Rowan (baby Ro) gazdijánál, akinek a ház emeleti részén van egy fantasztikus panorámás, ám tulajdonképpen kihasználatlan erkélye. Többször is beszéltünk és együtt gondolkodtunk, hogy ez lenne az a hely, amit leggyorsabban és legbiztonságosabban átalakíthatnánk a norvég csapat számára.

A kb. 10 négyzetméteres erkély egy 160 x 160 cm-es, és egy 280 x 160 cm-es „ablakkal” rendelkezik a külvilágra, a biztonságról pedig egy-egy szép kovácsoltvas korlát gondoskodik a széles párkányokon.

Erkély "ablak" fém szúnyoghálózás előtt.

Erkély „ablak” fém szúnyoghálózás előtt.

Mivel az igény az volt, hogy az erkély garantáltan szúnyogmentes legyen és a cicákon kívül a családtagok is kényelmesen kint tölthessék a szabadidejüket, kizárólag a fém szúnyogháló jöhetett szóba. Annak érdekében, hogy a párkány korláton belül eső része is kihasználható maradjon, a hálót a korláton kívülre, de ahhoz annyira közel kellett elhelyezni, hogy a cicák a kettő közé semmiképp ne férjenek be.

Első lépésként lecsavaroztuk a korlátot, hogy szabadon hozzáférjünk minden felülethez. A nemesvakolat borítású falon bejelöltük a keret helyét és méretre vágtuk a kültéri színtelen lazúrral kezelt 3,5 x 3,5 cm-es léceket. A felfogatáshoz a múltkorihoz hasonló módon 5cm-es Fischer polisztirol dübeleket használtunk egyenlő távolságokra osztva, a léceket pedig a 7cm-es facsavarokkal szorítottuk a dübelekhez.

A keret felfúrása után, az előre méretre vágott fém szúnyoghálót feszítettük ki a keret belső oldalára. Ehhez hagyományos kézi kapcsozót használtunk, 12-es G-s kapcsokkal. A rögzített tűzőkapcsokat 2 cm-es profil léccel takartuk el, hogy a végeredmény még esztétikusabb legyen. Végezetül visszacsavaroztuk a korlátot és mindezt még egyszer elvégeztük a másik „ablaknál” is. Jöhetnek a bútorok és a növények, hát kell ennél több? A kép magáért beszél.

Norvég erdei nézelődés az új erkélyen.

Norvég erdei nézelődés az új erkélyen. Vajon melyik baby Ro? 🙂

A végeredményt és a munkafázisok egy részét az alábbi képeken látjátok:


Röviden arról, hogy miért jó ez a megoldás. A képeken is látszik, hogy kívülről kevésbé lehet belátni, viszont belülről kifelé a panoráma tökéletes marad, továbbá nemcsak ilyen helyekre, hanem átlagos ablakokra, és szúnyoghálós ajtókra is kiválóan alkalmazható, mert nem kell külön macskaháló és szúnyogháló. További előnye, hogy rozsdamentes, tisztítható porszívóval, nedves ruhával, de akár magas nyomású vízsugárral is.

Fontos azonban megemlíteni, hogy ez az anyag nem olyan könnyű, mint egy hagyományos szúnyog-, vagy macskaháló, sőt lényegesen bonyolultabb vele dolgozni, nehéz kifeszíteni, a szélek mentén éles, szúr, vág, tehát nem javasoljuk, hogy bárki csak úgy, első nekifutásra elkezdjen vele dolgozni.

Ha ti is abban gondolkodtok, hogy a házat, lakást cicabiztossá teszitek, vagy házhoz csatlakozó kennelt szeretnétek, ahova a kis kedvenc(ek) ki tudnak menni, keressetek minket nyugodtan. Sokszor egy ötlet, vagy jó tanács is hasznos lehet, de a kivitelezésben is tudunk segíteni.

Mi a véleményed a leírtakról?

  1. Hát ez valami professzionális. Egyszerűen elképesztően jól néz ki. Mikorra tudtok megrendelést vállalni?

    • Nagyon köszönjük az elismerő szavakat. 🙂 Egyeztessünk mailben, de a kis norvég erdei érkezéséig biztosan el tudjuk készíteni, bármiről is legyen szó.

  2. Érdeklődnék a 6m hosszú erkélyem kb. felének (rövid falszakasz, ablak, erkélyajtó szélességben, kb. 3 m) „behálózásáról” úgy, hogy a szobából a cica az erkélyajtón és az ablakon is ki/be tudjon járni, én pedig a behálózott részből oldalt ki tudjak menni az erkélynek a nem-cicabiztos területére. Nagyon örülök, hogy láttam az Önök erkélyét, hosszú ideje nem találok jó megoldást. Köszönettel várom a választ, üdvözlettel, Vizy Zsuzsa

  3. Kedves Hölgyem
    Mi is szeretnénk az eddigi macskakifutónkat, ami egyben a teraszunk is, kicsit szebbé tenni. A fém szúnyogháló jó megoldás lehetne. A kivitelezést meg tudjuk oldani, de segítségüket szeretnénk kérni, hogy a fém szúnyoghálók közt van különbség? Ha van,milyen paramétereket kell figyelni a vásárlásnál, illetve a megfelelő minőségűt hol lehet beszerezni.
    Válaszukat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel Madaras Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük